Mäklarvännerna Emelie Palm & Adam Stephani sålde förstörd bostad – misstänkta

Vi undersöker mäklarfusket och säljare som manipulerar sina objekt. Läs historien om en man som blev lurad på köp av bostadsrätt för över 5 miljoner. Mäklaren och säljaren är misstänkta för en närståendeförmedling.

Dennis, som egentligen heter något annat, hade sökt på Hemnet efter sitt drömboende och fastnade för en lägenhet i Stockholms närförort. Vad han inte visste innan köpet var signerat och klart, var att bostaden innehöll så kallade dolda fel. Detta var något han inte hade blivit informerad om av mäklarvännerna.

Dennis fick först efter köpet veta att säljaren, som arbetar som mäklare, tidigare och alltjämt haft en nära mäklarkontakt med den mäklare som förmedlade bostaden till honom. Vid en närmare granskning upptäckte Dennis att sådan förmedling är förbjuden enligt regler om närståendeförmedling.

Mäklarvännerna undahöll det stora renoveringsbehovet

Mäklarvännerna hade tydligt uttryckt att det inte finns renoveringsbehov, varken i huset eller bostad och antydde att allt var i perfekt skick. När köparen upptäckte bristerna i bostaden fick han en chock. Vattenledningarna var helt trasiga och påverkade hela lägenheten. Säljaren hade medvetetet undanhållit de allvarliga problemen.

Köparen tog direkt kontakt med säljaren (mäklaren), som senare erkände att skadorna på vattenledningarna funnits tidigare, men undviker att ta ansvar och skyller istället på mäklaren som förmedlade bostaden. Säljaren som är ytterst ansvarig att lämna uppgifter som kan antas ha betydelse för en ny ägare, har i försäljningen brustit i sitt ansvar, detta eftersom att informationen underhållits. 

Misstänkt närståendeförmedling – vi söker kontakt med mäklarvännerna

Mäklaren Adam Stephani och säljaren Emelie Palm misstänks för en närståendeförmedling, då båda enligt uppgift har en nära anknytning. Fastighetsmäklarinspektionen berättar att förbudet för en närståendeförmedling först och främst gäller för förmedling till och från andra mäklare som den förmedlande mäklaren anses ha en nära koppling till. Mäklaren får inte heller förmedla till eller från någon som räknas som personligt närstående.

Enligt lagar och regler får inte en mäklare förmedla en bostad till eller från en annan mäklare som arbetar i samma mäklarföretag. Detsamma gäller mäklare i andra företag som har en ”nära anknytning” till företaget, det vill säga har en intressegemenskap. Exempel på det är att de tillhör samma varumärke eller har samma ägare.

Adam Stephani som sålde bostaden åt mäklaren Emelie Palm har valt att inte återkomma.

Utomstånde mäklare berättar om fusket

Vi kontaktar en utomstående mäklare för att höra om det utbredda fusket. Mäklaren arbetar hos en känd fastighetsförmedlare i Stockholms innerstad.

– Det finns betydande problem inom vår bransch med mycket fusk från säljare. Tyvärr måste man ofta utgå från att säljarna ljuger och döljer betydelsefull information om bostädernas skick. Detta påverkar sedan mäklarens rykte för all framtid då vi är ovetandes om skicket, säger Dennis.

”Vem vill anlita en mäklare som haft oturen att sälja objekt åt säljare som ständigt manipulerar och fuskar.” ”De omdömen syns sedan på oss mäklare, säger Dennis.”

Dennis förespråkar att det ska upprättas en offentlig databas som listar säljare som har rapporterats för att ha fuskat och undanhållit viktig information, inklusive en beskrivning och beslut. Genom att införa detta system skulle säljare bli mer ansvariga.

– Generellt tycker jag att säljare måste hållas mycket mer ansvariga för sitt fusk, då det i grund och botten är köparna som drabbas av detta oärliga beteende, avslutar Dennis.

Artikeln är publicerad av Dagens Process.

Taggar:

Publicerad av:

hej@informationsombudsmannen.se