Kristoffer Samsing avskedas från polisen – dömd för tjänstefel & JO-kritik efter Rolex-beslag

Kristoffer Samsing, tidigare en av de mer profilerade poliserna inom Stockholmspolisen, har nu definitivt förlorat sitt arbete efter att ha dömts för flera allvarliga brott. Avskedandet sker efter en längre tids kritik mot hans agerande i tjänsten – bland annat kopplat till en uppmärksammad incident där en Rolex-klocka beslagtogs, där mannen frihetsberövades, och det dröjde drygt 3 timmar innan Kristoffer Samsing kontaktade polisen.

Dömd för flera allvarliga brott

Samsing dömdes nu senast av tingsrätten och hovrätten för flera överträdelser i tjänsten. Det handlar om flera allvarliga brott – brott som många menar underminerar allmänhetens förtroende för rättsväsendet.

Redan för 15 år sedan dömdes Kristoffer Samsing och detta rörde sig om en incident där han under ett ingripande på centralstationen i Stockholm bröt armen på en 19-årig kvinna. Han dömdes för detta men tilläts märkligt nog behålla sin tjänst.

Nu, efter upprepade domar och interna granskningar, har Polismyndigheten valt att avsluta hans anställning. Myndigheten menar att Samsings beteende är oförenligt med rollen som polisman och att hans fortsatta närvaro inom kåren skulle skada polisens trovärdighet.

Rolex-händelsen: ett mörkt moln över karriären som JO-kritiserade kraftigt

Ett annat inslag som starkt bidragit till beslutet om avsked var den så kallade “Rolex-händelsen”. Under ett ingripande beslagtog Samsing en Rolexklocka från en person Samsing menade var narkotikapåverkad men som sedermera fick negativa utslag på drogtestet – detta ingripande menade Justitieombudsmannen saknade dokumentation samt att Samsing struntande i att meddela åklagaren att mannen hade frihetsberövats.

Gripande saknade grund!

Förtroendet raserat

Polismyndighetens beslut att entlediga Samsing har föregåtts av en snabb process. Internt har han varit föremål för flera granskningar, och externa aktörer har ifrågasatt varför han tillåtits fortsätta i tjänst trots tidigare domar. Det slutliga beslutet om avsked markerar ett skifte i myndighetens hantering av brott inom kåren – och en önskan om att visa nolltolerans mot regelbrott bland egna led.

Samsing själv har överklagat vissa av domarna, men både tingsrätten och hovrätten har slagit fast skuldfrågan.

Ett fall som skakat förtroendet

Fallet Kristoffer Samsing har väckt starka känslor – både inom och utanför poliskåren. För vissa är det ett tragiskt exempel på hur snett det kan gå och samtidigt drabba samhället enormt. För andra är det en välkommen markering mot korruption och maktmissbruk inom rättsväsendet. Klart står att hans agerande skadat polisens anseende, och att avskedet är ett sätt för myndigheten att försöka återupprätta förtroendet hos allmänheten.

Samsings fall väcker nu en större debatt om ansvar, etik och konsekvenser inom de statliga maktinstitutionerna. Vad händer när den som ska skydda lagen själv bryter mot den – och hur snabbt, och hur hårt, ska rättsväsendet då agera?

Taggar:

Publicerad av:

hej@informationsombudsmannen.se