Aftonbladet – Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB lurar gravrättsinnehavare

Fälld

Fällning: Tidningen Aftonbladet

Webbplats: aftonbladet.se

Ärendenummer: IO56105SE

Reporter: Elle Kari Karlsson

Tidningen Aftonbladet publicerar nyheter via bl.a sajten aftonbadet.se och även i sin papperstidning och fälls nu för att ha publicerat felaktig information om Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB tillsammans med mycket missvisande information som vållat stor skada för aktiebolaget. 

 

 

Aftonbladet har i ett reportage publicerat information om Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB som på inget sätt stämmer med vad bolaget faktiskt gör. I nyhetsreportaget hävdar reportern för nyhetsinslaget att Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB gjort massutskick i form av bluffakturor och att många gravrättsinnehavare kommer att bli lurade vilket efter granskning har visat sig inte stämma och Informationsombudsmannen fäller alltså denna nyhetsrapporteringen.

 

Vidare far reportern med osanningar i det nyhetsinslag som publicerades om Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB. Reportern noterar i artikeln att Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB vägrar svara på företagets marknadsföringsmetoder vilket uppenbarligen var en lögn efter uppgifter som Informationsombudsmannen tagit del av. Marknadsföringschefen för Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB svarar utförligt för journalisten om att allt är helt i sin ordning dock utelämnas även denna information i artikeln.

 

Informationsombudsmannen vill upplysa journalister om att företagare som erbjuder sina tjänster till allmänheten gör det på ett sätt som är helt i sin ordning. Företag föraktet som finns bland vissa journalister saknar motstycke och bör upphöra.

 

 

Med anledning av den publicitetsskada som uppenbarligen har skett så tvingas vi att rikta en mycket skarp varning till den reportern som ansvarar för nyhetsrapporteringen.

 

Informationsombudsmannen vill samtidigt passa på och upplysa reportrar om att god journalistik är ett måste för att rapporteringen kring företag sker på ett sätt om är tillfredsställande.

 

Med anledning av den systematiska smutskastningen av Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB så riktas det en skarp varning till Aftonbladets nyhetsrapportering.

Aftonbladet får en mycket skarp varning.

Varningsgrader?

Mycket skarp varning är det allra högsta

Skarp varning är det näst högsta

Varning är det lägsta