Aftonbladet – Chefredaktör hängdes ut efter granskning

Fälld

Fällning: Tidningen Aftonbladet

Webbplats: aftonbladet.se

Ärendenummer: IO36670SE

Reporter: Petter J Larsson

Tidningen Aftonbladet publicerar nyheter via bl.a sajten aftonbladet.se och även i sin papperstidning och fälls nu för att ha publicerat felaktig information om Hyresgästkassan AB tillsammans med mycket missvisande information som vållat stor skada för aktiebolaget. 

 

 

Aftonbladet har i ett reportage om Susanna Skarrie som är chefredaktör för Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra uppgett att denne person efter att ha granskat Hyresgästkassan har fått ta emot hat. Aftonbladet har använt sig av en oerhört oärlig journalistik och målat ut Hyresgästkassan som boven bakom Susanna Skarrie anklagelser. Susanna Skarrie som innehar en styrelsepost för ett konkurrerande bolag till Hyresgästkassan kan antas ha bakomliggande orsaker i sina påståenden om Hyresgästkassan just för att Hyresgästkassan är en konkurrent som är på uppgång.

 

 

Med anledning av att Aftonbladet med reporter utan att ta hänsyn till omständigheterna samt att man på ett mycket oetiskt sätt målar ut oskyldiga företrädare samt bolag som bl.a hatiska finner Informationsombudsmannen att Aftonbladet inte kan undgå kritik och därför meddelar Informationsombudsmannen en mycket skarp varning till Aftonbladet.

 

 

Informationsombudsmannen vill samtidigt passa på och upplysa reportrar om att god journalistik är ett måste för att rapporteringen kring företag sker på ett sätt om är tillfredsställande.

 

Med anledning av den systematiska smutskastningen av Hyresgästkassan AB så riktas det en mycket skarp varning till Aftonbladet nyhetsrapportering.

Aftonbladet får en mycket skarp varning.

Varningsgrader?

Mycket skarp varning är det allra högsta

Skarp varning är det näst högsta

Varning är det lägsta